3 tapaa joilla helpotat viinipäänsärkyä

Mukava ilta ystävien seurassa, pari lasia viiniä ja – jäätävä päänsärky. Joskus ohimoiden kiristely johtuu yksinkertaisesti muutamasta liiallisesta viinilasillisesta ja liian vähäisestä veden juonnista, mutta joskus viinipäänsärky yllättää jo lasillisen jälkeen. Mikä siis aiheuttaa mysteerisen päänsäryn ja kuinka sen voi välttää?

Viinipäänsärkyyn on yleisesti ottaen kolme pääasiallista syytä (ei tahallinen sanaleikki). Toisin kuin usein kuvitellaan, niin sulfiitit eivät kuitenkaan ole yksi niistä; sulfiitit voivat pahentaa astmaoireita, mutta aiheuttavat hyvin harvoin päänsärkyä.

1. Tanniinit

Tanniineja esiintyy luonnostaan viinirypäleiden kuorissa, siemenissä ja rangassa. Tanniinit tunnistaa viinin aiheuttamasta kuivuuden tunteesta suussa. Useimmille tanniinit eivät aiheuta minkäänlaisia oireita, ja ne ovatkin itse asiassa oikein mainio antioksidanttien lähde.

Jos kuitenkin saat usein päänsäryn juodessasi punaviiviä, kuten malbecia tai cabernet sauvignonia, voit nopeasti testata ovatko taniinit syypäitä jomotukseen.

Tee näin: keitä kuppi mustaa teetä, ja anna sen hautua 10 minuuttia kauemmin kuin pakkauksessa ohjeistetaan. Mustassa teessä on runsaasti tanniineja ja ylihauduttaminen varmistaa, että ne liukenevat kunnolla veteen. Jos ylihaudutetun teen juominen laukaisee päänsäryn, olet luultavimmin yliherkkä tanniineille. Paras tapa välttää tanniineja on suosia valkoviinejä. Jos et kuitenkaan halua luopua punaviinistä, testaa pehmeää Zaccagnini Tralcetto Montepulcianoa.

Korkkiruuvi_selätä_viinipäänsärky_Zaccagnini

 

 

 

2. Sokeri

Alkoholin ja sokerin yhdistelmä voi aiheuttaa mojovan päänsäryn.

Alkoholia tai sokeria nautittaessa keho tarvitsee paljon vettä näiden prosessointiin (sokerihumalasta seuraava päänsärky, anyone?). Jos et ole huolehtinut kunnon (vesi)nesteytyksestä, elimistö ryöstää tarvitsemansa veden mm. päästä. Kun nestetasapaino heikkenee, seurauksena on useimmiten päänsärky.

Välttääksesi tämän ongelman, pysyttele etäällä hyvin makeista valkoviineistä sekä jälkiruokaviineistä. Onneksi kuohuviini käy sekä alkumaljaksi että jälkiruokaviiniksi; kokeile esimerkiksi kuivaa, mutta pehmeää Villa Sandin Il Fresco Prosecco Millesimato Extra Dry:ta.

 

Korkkiruuvi_selätä_viinipäänsärky_villa_sandi

 

 

 

3. Histamiinit

Elimistö erittää histamiineja allergisen reaktion aikana, ja oireina ovat muun muassa silmien kuivuminen, vuotava nenä ja päänsärky. Pitkään kypsytetyt ruoat ja juomat, kuten kuivatut lihat ja punaviinit, voivat aktivoida elimistön tuottamaan histamiineja aiheuttaen allergiatyyppisiä oireita. Histamiinihedarin voi välttää esimerkiksi siemaisemalla kupillisen vahvaa nokkos- tai rooibosteetä ennen viinin nauttimista. Molemmat toimivat luonnollisina antihistamiineina vähentäen allergiatyyppisiä oireita.

Raikas ja pyöreä, vähähistamiininen punaviini Conte Ricci Piemonte Barberaa sopii niin juhla-aterian kanssa, kuin sellaisenaan nautittavaksi.

Korkkiruuvi_selätä_viinipäänsärky_Conte_Ricci

 

 

 

Paras resepti viinipäänsäryn välttelyyn on yksinkertainen: sopivassa suhteessa viiniä ja vettä. Myös kahvinjuonti ennen viinilasillista voi auttaa päänsärkyyn kofeiinin verisuonia supistavan vaikutuksen vuoksi. Mutta viininkin kanssa määrän sijasta kannattaa panostaa laatuun, ja erityisesti firman juhlissa vähemmän on enemmän.