4 x punaviiniä pimeneviin syysiltoihin

Punaviinin ystävien odotetuin vuodenaika on koittanut. Pimenevät illat sekä viilenevä sää saa vetäytymään peiton alle ja sohvan syövereihin – tietenkin punaviinilasin kanssa. Kynttilänloisteen täyttämät koti-illat tuntuvatkin lähes taianomaisilta, ei ole kiire mihinkään ja aika tuntuu pysähtyvän. 

Viinin valinta voi kuitenkin osoittautua kinkkiseksi ja turhan usein valinta osuu siihen tuttuun ja turvalliseen luottoviiniin.  Siinä ei sinänsä ole mitään väärää, mutta jos haluat kokeilla välillä jotain uutta, keräsimme viinivinkkejä joiden avulla valintasi helpottuu takuuvarmasti. Alla Korkkiruuvin tärpit syysillan sulostuttajaksi.

Vinkki! Punaviini on parhaimmillaan hieman huoneenlämpöä viileämpänä 16-18 asteisena. Viilennät viinin oikeaan tarjoilulämpötilaan pitämällä sitä vajaan puolen tunnin ajan jääkaapissa.

 

Punaviinit pimeneviin syysiltoihin

 

Paikallisten suosikkiviini pastan ja pizzan kanssa

Conte Ricci Barbera

Mikä?

Maultaan runsas ja miellyttävän marjaisa viini, joka on myös matalatanniininen. Tuoksussa korostuvat kypsät punaiset marjat ja kevyt mausteisuus. Piemonten oma rypäle ”La Barbera” on luontaisesti hapokas lajike, mistä johtuen siitä valmistetut viinit ovat usein raikkaita.

Viinintekijä Simone Cortese halusi säilyttää tämän raikkauden ja samalla varmistaa, että viini on pyöreän hedelmäinen ja helposti lähestyttävä. Conte Ricci Barberaa varten Simone valitsi tarhoja, joista saadaan erittäin kypsiä rypäleitä.

Lopputuloksena saadaan monikäyttöinen viini, joka sopii niin paremmille illallisille kuin sellaisenaan nautittavaksi. Conte Ricci Barberassa on normaalia vähemmän histamiinia ja tanniinia.

Minkä kanssa sopii? 

Barberan miellyttävän hedelmäisyyden ja matalatanniinisuuden ansiosta viini on Piemonten paikallisten suosiossa pastan, pizzan ja kevyempien liharuokien kyytipoikana – kokeile viiniä samaan tyyliin!

 

 

 

Sumuisen laakson biodynaaminen viini Chilestä

Humo Blanco Grand Cuvée Pinot Noir Organic

Mikä? 

Tämän viinin rypäleet on poimittu käsin ja viiniä on kypsytetty 18 kuukauden ajan tammitynnyrissä. Rubiininpunaisen värinen viini on maultaan keskitäyteläinen, keskitanniininen ja marjaisa.

Tuoksussa on runsaasti kypsiä punaisia marjoja kuten mansikkaa, karpaloa ja boysenmarjaa. Tämän lisäksi aistittavissa on tummaa suklaata ja mausteisuutta, muun muassa neilikkaa. Nautittavan pyöreä ja vivahteikas viini. Arvostetut viinikriitikot James Suckling ja Tim Atkin ovat molemmat antaneet viinille huikeat 92 pistettä .

Minkä kanssa sopii? 

Viini sopii loistavasti esimerkiksi riistan kanssa!

 

 

 

Klassikkoviini tilanteeseen kuin tilanteeseen

 

 

KWV Classic Collection Shiraz 

Mikä?

Tarkoin valitut Shiraz rypäleet on poimittu niiden parhaassa kypsyydessä. Käymisen jälkeen viini on kypsynyt 300 litran tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan. Viini on täyteläinen, tanniininen ja lämmin. Maussa on mausteisuutta, luumua, kirsikkaa, mokkaa ja tummaa suklaata. Jälkimaku on pitkä.

Väriltään tummanpunaisen viinin tuoksu on runsas, voimakas ja siinä on tummia marjoja, luumua, pippuria ja paahteisuutta.

Viini on valmista juotavaksi heti myyntiin tullessaan, mutta sitä voi myös varastoida muutaman vuoden ajan.

Minkä kanssa sopii? 

Tämä klassikkoviini sopii etenkin liharuokien kanssa, mutta voi tämän kanssa yhdistää vaikkapa erilaisia juustoja!

 

 

 

Pehmeä ja palkittu Bordeaux

Chateau Timberlay

Mikä?

Château Timberlay Bordeaux Supérieur on voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Pehmeän, täyteläisen ja kehittyneen viinin hapot ja tanniinit ovat hienosti tasapainossa, pitkästä jälkimausta on aistittavissa vaniljaisuutta ja kanelia.

Viinin tuoksussa on monimuotoista marjaisuutta, mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja mansikkaa sekä mausteisuutta ja tammen aromeita. Rypäleinä on käytetty Merlot’a, Cabernet Sauvignonia ja Cabernet Francia. Viini on Terra Vitis -sertifioitu.

Minkä kanssa sopii? 

Tätä viiniä voi kokeilla esimerkiksi rustiikkisten liharuokien kanssa. Toki kehittyneet viinit ovat omiaan ihan sellaisenaankin!