7 tapaa hyödyntää ylijäämäviini – jos sellaista edes on olemassa

Juotavaksihan viini on valmistettu, joten on hieman oudoksuttavaa edes ajatella koko aihetta. On vaikea kuvitella tilannetta, jossa viiniä jäisi yli – näin kuitenkin voi käydä ja siihen voi varautua. Alla esitellään useampi erilainen keino hyödyntää pullon pohjat!

1. Ruoka

Ta-daa! Tämä taitaa mennä jo itsestäänselvyyden puolelle, mutta onhan viinillä aivan erityinen rooli mitä upeampien ruokien loihtimisessa. Harva kuitenkaan tietää, että viinillä voi myös puhdistaa hedelmät ja vihannekset. Viinin alkoholi poistaa epäpuhtaudet huomattavasti vettä paremmin.

2. Punaviinitahran poistaminen

Niin omituiselta kuin se kuulostaakaan, punaviiniä kaatuessa matolle avuksi on mikäs muukaan kuin valkoviini. Vaikka kuinka puistattava ajatus se onkaan, valkoviinin välitön kaataminen tahran päälle ja puhtaan imukykyisen pyyhkeen asettaminen siihen imee tahran pois näppärästi. Varo kuitenkaan tekemästä hinkkaavaa liikettä pyyhkeellä, tämä vain edesauttaa tahran pinttymistä kankaaseen ja kaikki me tiedämme miten hankalaa sen irti saaminen on.

3. Ihonhoito

Viinillä voi myös sielun lisäksi hoitaa ihoa. Punaviinin mahdolliset terveysvaikutukset johtuvat pitkälti sen sisältämistä antioksidanteista ja kasvovetenä käytettynä antioksiditanteilla, sekä tanniineilla voi olla ihoa kiinteyttävä vaikutus – wau!

4. Puhdistusaine

Kaikki tietävät tunteen, kun keittiön yleispuhdistusaine on loppu! Ei hätää, valkoviini tarjoaa avun tähän hätään. Valkoviinin sisältämä alkoholi ja hapokkuus voi auttaa poistamaan likaa, sekä bakteereja ja kaikki tämä ilman normaalien yleispuhdistusaineiden sisältämiä vaarallisia kemikaaleja. Valkoviini tehoaa myös näppärästi kylpyhuoneen kalkkisaostumiin.

5. Mustelmien hoito

Sanotaan, että entisaikaan mustelmia saatettiin hoitaa viinissä kostutetulla leivällä – totta tai ei tätä on syytä kokeilla seuraavalla kerralla!

6. Komposti

Oli miten tahansa, viiniä ei missään tilanteessa tule kaataa lavuaariin asti. Ideoiden loppuessa kesken voi turvautua tähän. Kaada ylimääräinen viini kompostiin, sen sisältämä typpi ja nestemäinen muoto saa maatumiseen vauhtia ihan eri lailla!

7. Kylve siinä!

Siis mitä!? Kuulostaa aika villiltä, mutta onko se kuitenkaan? Tätä voi itseasiassa kokeilla ihan omassakin kylvyssä, jos sattuu sellaisen vain omistamaan. Kyse ei ole siis siitä, että kylpy olisi ääriään myöten täynnä viiniä – sehän olisi tuhlausta. Sen sijaan valmiiseen kylpyveteen kuuluu lisätä vain 1-2 lasia viiniä ja näin omaan kylpyyn saa luotua saman vaikutuksen kuin kasvovesiesimerkissä, helppoa!

 

Jos et halua tuhlata hyvää viiniä, niin oiva valinta on Zaccagnini Pecorino 2016 tai Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo 2016. Ilmatiiviissä hanapakkauksessa viini säilyy juotavana 3-4 viikkoa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaccagnini Pecorino 2016

Mikä? Tämä kuiva valkoviini on valmistettu Pecorino -rypäleestä. Raikas, tasapainoinen ja intensiivisen hedelmäinen viini, jonka aromeista löytyy kukkaisuutta, päärynää, persikkaa ja sitrushedelmää.
Alkuperämaa: Italia
Hinta Alkossa: 39,89€
Minkä kanssa sopii? Viini on täydellinen pari italialaisittain valmistetuille kala- ja äyriäisruoille kuten frutti di marelle, simpukkapastalle ja grillatulle kalalle. Tarjoillaan 12-14˚C.
Tärppitieto: Viinin nimi ”Il Vino dal Tralcetto” tarkoittaa pientä tikkua joka on solmittu käsityönä pullonkaulaan viinin kypsytyksen aikana. Tikut ovat peräisin tilan syksyllä leikatuista viiniköynnöksistä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo 2016

Mikä? Väriltään intensiivisen ja rubiininpunaisen viinin tuoksussa on tummaa marjaa kuten karhunvatukkaa ja kirsikkaa, mausteisuutta sekä aavistus tammesta tulevaa vaniljaa. Viini on maultaan keskitäyteläinen, hedelmäinen, maanläheinen ja siinä on pehmeät tanniinit.
Alkuperämaa: Italia
Hinta Alkossa: 39,89€
Minkä kanssa sopii? Sopii mainiosti grillatun ruoan, lampaan, possun ja juustojen kanssa.
Tärppitieto: Viini on ollut tammessa neljän kuukauden ajan.