Näin yhdistät juuston ja viinin

Juusto ja viini – mikä upea makunautinto! Katso parhaat viinitärpit erilaisille juustoille.

Hyviin viineihin yhdistetty juustotarjotin kaikkine herkkuineen on illanistujaisten klassikko. Juuston ja viinin yhdistäminen on taitolaji: niiden maut vaikuttavat vahvasti toisiinsa.

Pettämätön perussääntö on, että raikkaat viinit sopivat nuoremmille ja kevyemmille juustoille. Pitkään kypsytetyt juustot taas kannattaa yhdistää täyteläisiin ja väkevöityihin viineihin.

Mikä viini sopii juuston kanssa?

Tiivistettynä – kaikki viinit sopivat juustojen kanssa nautittavaksi, kunhan valitsee toisiaan täydentävät makuparit.

Punaviini on perinteinen valinta juustopöytään ja sopiikin monenlaisten juustojen kanssa, mutta kokeilun arvoisia ovat myös hapokkaat valkoviinit, jotka taittavat hienosti juustojen rasvaisuutta. Myös kuohuviinit sopivat varsinkin vuohenjuustojen ja kovien juustojen seuraan. Makea jälkiruokaviini juustoon yhdistettynä voi avata aivan uusia makumaailmoja.

Juuston ja viinin yhdistäminen - Korkkiruuvi.fi

Juustotarjottimen kokoaminen

1 Valitse 3-5 rakenteeltaan erityyppistä juustoa. Kaupan juustotiskien asiantuntijalta kannattaa kysyä suosituksia.

2 Ota juustot hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Lämmetessä maut tulevat paremmin esille ja juustojen rakenne pehmenee.

3 Laita tarjolle juustojen lisäksi erilaisia keksejä. Osa juustoista vaatii miedomman keksin, osa kaipaa pientä makeutta ja osa taas tukea voimakkaalta keksiltä.

4 Suolaisten juustojen ja keksien lisäksi voit tarjota makeaa hilloketta tai vaikka tuoreita hedelmiä.

Korkkiruuvin viinivinkit erilaisille juustoille

 

Viinisuositukset: täyteläinen punaviini sekä kova kypsytetty juusto.

Kovan kypsytetyn juuston (mm. manchego sekä emmentaali- ja parmesaanijuustot) kanssa kannattaa tarjota täyteläistä ja rotevaa punaviiniä. Loistavia valintoja ovat BenMarco Expresivo 2014 sekä Coma Vella 2009.

 

Viinisuositus sinihomejuustolle: KWV Cape Tawny jälkiruokaviini

Voimakas ja suolainen sinihomejuusto kaipaa seurakseen makean ja väkevän jälkiruokaviinin. KWV Classic Collection Cape Tawny on juuri sopiva viini juuston kera ja maistuu myös heille, jotka eivät yleensä makeista jälkiruokaviineistä välitä.

 

Viinisuositus valkohomejuustolle: hapokas valkoviini.

Hapokas ja hedelmäinen valkoviini pääsee oikeuksiinsa pehmeiden ja kermaisten valkohomejuustojen, kuten brien ja camembertin, kanssa. Kokeile KWV Classic Collection Chardonnayta sekä Abadal Blancia, joka on pirteä uutuus Alkon valikoimassa.

Viinisuositus tuorejuustolle: raikas valkoviini

Levitä patongille reippaasti raikasta tuorejuustoa ja huuhtele herkku alas kevyellä valkoviinillä. Tähän yhdistelmään voi aina luottaa! Meidän viinisuosituksemme: Steininger Reserve Loisiumweingarten Grüner Veltliner 2015 sekä Big Bill White 2016.