Kolmen ruokalajin moderni pääsiäismenu

Korkkiruuvin moderniin pääsiäispöytään katetaan graavilohi-tartaria, lammasmurekepihvejä sekä piña colada -juustokakku : upeita herkkuja, jotka päivittävät pääsiäispöydän tähän päivään – perinteitä kunnioittaen. Ja koska hyvä viini kruunaa aterian kuin aterian, valitsimme jokaiselle ruokalajille myös osuvan ja kohtuuhintaisen viinisuosituksen.

 

Punajuurella maustettu graavilohi-tartar

4 annosta

Ainekset
400 g graavilohta
2 keitettyä munaa
½ dl etikkapunajuurta
1 salottisipuli
2 rkl tilliä
2 rkl Dijon-sinappia
suolaa
mustapippuria

1 leipäviipale
öljyä paistamiseen
suolaa

Tarjoiluun salaatinlehtiä, versoja tai yrttejä

 

Valmistus
1. Kuutioi graavilohi pieneksi. Kuori ja hienonna keitetyt kananmunat.
2. Pilko punajuuri, salottisipuli sekä tilli ja sekoita kaikki tartarin ainekset tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Murenna leipäviipale ja paista muruja hetki öljyssä. Mausta suolalla.
4. Jaa tartar annoksiksi suoraan lautasille, koristele vihreällä ja ripottele leivänmurut annoksen päälle.

Viinisuositus: Steininger Riesling (13,89 €)
Steininger Riesling 2015

Raikas riesling on nappivalinta kalan kanssa. Itävaltalaisen Steiningerin viinitilan kuiva ja hapokas valkoviini kypsytetään terästankeissa, jotta sille ominainen raikkaus säilyy.

 

Lammasmurekepihvit sienten ja portviinikastikkeen kera

4-6 annosta

Lammasmurekepihvit

600 g lampaan jauhelihaa
1 kananmuna
1 dl lihalientä
½ dl korppujauhoja
2 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
½ varsi sitruunaruohoa
½ dl hienonnettua minttua
1 tl suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen

1. Sekoita korppujauhot lihaliemeen ja anna turvota noin 10 minuuttia.
2. Sekoita kananmuna lampaan jauhelihan joukkoon.
3. Hienonna valkosipulit, chili ja sitruunaruoho. Lisää ne jauhelihan joukkoon.
4. Sekoita yhteen turvonneet korppujauhot liemineen, jauhelihaseos sekä hienonnettu minttu. Mausta suolalla ja pippurilla.
5. Muotoile kostutetuin käsin pihvit ja ruskista niitä hetki voissa pannulla.
6. Paista pihvit kypsäksi uunissa, 175 asteessa noin 10 minuuttia.

Portviinikastike

1 punasipuli
2 dl portviiniä
1,5 rkl balsamiviinietikkaa
1,5 rkl soijaa
1 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria
maissitärkkelystä
voita

1. Kuori ja viipaloi punasipuli ja kuullota sitä voissa kattilassa.
2. Kaada joukkoon portviini ja keitä, kunnes portviiniä on jäljellä noin puolet.
3. Lisää joukkoon balsamiviinietikka, soija ja lihaliemi. Keitä kastiketta kasaan 10 minuuttia.
4. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla ja suurusta hieman maissitärkkelyksellä.

Sienilisuke

5 dl kantarelleja (tai muita sieniä)
1 salottisipuli
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen
persiljaa

1. Kuori ja hienonna salottisipuli ja kuullota se pehmeäksi pannulla voissa.
2. Lisää kantarellit, mausta suolalla ja pippurilla ja paista sienet rapeiksi.
3. Ripottele ennen tarjoilua joukkoon tuoretta persiljaa.

Viinisuositus: KWV Classic Collection Shiraz 2015 (10,40 €)

Täyteläinen punaviini on parhaimmillaan voimakkaiden liharuokien, kuten lampaan ja grillatun naudanlihan, kanssa. Eteläafrikkalainen KWV Shiraz on mehevä punaviini, jonka maussa on mausteisuutta sekä tummaa kirsikkaa ja karpaloa.

 

Piña Colada -juustokakku

(n. 24 cm:n irtopohjavuokaan)

Pohja
175g Digestive-keksejä
0,5 dl kookoshiutaleita
1 rkl sokeria
75 g rasvaa sulatettuna
rypsiöljyä vuoan voiteluun

Täyte
5 dl vispikermaa
400g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
3,5 rkl vaaleaa rommia
3,5 tl liivatejauhetta
2 prk (á 235g) ananasta kookoksen makuisessa sokeriliemessä

Koristeluun kookoshiutaleita, ananaspaloja, kermavaahtoa

Valmistus
1. Murenna keksit ja sekoita joukkoon kookoshiutaleet, sokeri ja sulatettu rasva.
2. Voitele irtopohjavuoka ja painele keksiseos vuoan pohjalle. Laita jääkaappin täytteen teon ajaksi.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto ja tomusokeri.
4. Kaada vaalea rommi mikron kestävään kippoon. Sekoita liivatejauhe vaalean rommin joukkoon ja jätä turpoamaan hetkeksi.
5. Vatkaa ananaspurkkien mehuliemi kerma-tuorejuuston joukkoon.
6. Halkaise n. 6-7 ananaspalaa kahtia ja laita jääkaappiin odottamaan koristelua. Pilko loput ananakset.
7. Lämmitä turvonnutta liivatelientä mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Lisää liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi pilkotut ananaspalat.
8. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
9. Siirrä hyytynyt kakku tarjoilulautaselle. Koristele kermavaahdolla, kookoshiutaleilla ja ananaspaloilla.

Myös lapsille sopiva

Jos haluat kakusta myös lasten juhlapöytään sopivan, liuota liivatejauhe vaalean rommin sijaan ananasliemeen. Ota ananasliemestä n. 3,5 rkl talteen liivatetta varten ja vatkaa loput liemet kerma-tuorejuuston joukkoon.

Resepti on julkaistu myös Arvid Nordquistin Hyvän mielen herkut -kirjassa sekä Suklaapossu-blogissa.

Viinisuositus: Pearly Bay Celebration Sweet (9,31 €)

Makea ja maukas eteläafrikkalainen kuohuviini, joka sopii raikkaan juustokakun kanssa kuin kevätaurinko pääsiäiseen. Maussa on trooppista hedelmäisyyttä ja makeaa hunajaisuutta. Täydellinen lopetus ihanalle aterialle!