Miten käyttää ylijäämä jälkiruokaviini?

Jälkiruokaviini on korvaamaton osa ruokailua – monelta se jää kuitenkin ostamatta, koska sitä jää usein yli. Nappaa tästä talteen vinkit, joilla hyödynnät loputkin jälkiruokaviinistä!

Jääpalat – makua booliin

Onko sinuakin tuskastuttanut se, että vaivalla tehty booli muuttuu jo hetken tarjolla olon aikana sulavan jään johdosta veden ja boolin laimeaksi yhdistelmäksi? Aivan!

Vältä tämä ja tee jääkuutiot pakastamalla jäkiruokaviiniä. Sitä mukaa kun jää sulaa, boolin maku vain syvenee ja muuttuu paremmaksi. Pakasta siis ylijäämä jälkiruokaviini!

Tarvitset vain jääpalamuotin ja jälkiruokaviiniä. Kaada jälkiruokaviini muottiin, siirrä pakastimeen ja anna jäätyä yön yli. Jälkiruokaviini vaatii sisältämänsä alkoholin takia nimittäin enemmän aikaa jäätymiseen kuin tavallinen vedestä tehty jääpala.

Ota ulos pakastimesta ja lisää boolin sekaan!

Toni Tonic – tarjoiltava drinkki

Jälkiruokaviini ei ruoan jälkeen oikein enää tunnu maistuvan? Ei hätää, käytä sitä drinkissä!

Toni Tonic -drinkki on luonteva tapa hyödyntää yli jäänyttä jälkiruokaviiniä, vaikka jo saman illan aikana. Drinkki on yksinkertainen tehdä ja käden käänteessä tarjoilet vieraillesi salonkikelpoisen drinkin.

Tarvitset jälkiruokaviinin lisäksi tonic-vettä, jäitä ja appelsiinin siivuja. Erityisen hyvin tähän drinkkiin soveltuu viinistä viiniin -kirjassakin noteerattu KWV Classic collection Cape Tawny -jälkiruokaviini.

Kaada jäät ensin lasiin. Tämän jälkeen 4-6 cl jälkiruokaviiniä ja Tonic-vettä. Lisää appelsiinin siivu ja juoma on valmis tarjoiltavaksi!

Uunipäärynä – Poire Belle Hélène

Monelle tuttu uunipäärynä on vertaansa vaille oleva jälkiruoka niin arkeen kuin juhlaan. Se on yksinkertainen tehdä ja silti niin maukas – lisäämällä joukkoon jälkiruokaviiniä saat siihen vielä erityisen twistin!

 • 1 dl jälkiruokaviiniä
 • 200 g hienosokeria
 • 1 vaniljatanko
 • 1 sitruuna
 • 4 päärynää
 1. Aloita halkaisemalla vaniljatanko ja erota siemenet veitsellä.
 2. Irrota sitruunasta pitkä pala kuorta ja purista sitruunan mehut kuppiin.
 3. Mittaa jälkiruokaviini, hienosokeri ja puristettu sitruunan mehu kattilaan. Lisää joukkoon myös vanilja ja sitruunan kuori.
 4. Kuumenna kunnes ainekset ovat sekoittuneet keskenään (varo polttamasta seosta pohjaan).
 5. Kaada kuuma seos siivilän läpi halkaistujen päärynöiden päälle niin, että lientä on kaikkien päärynöiden päällä.
 6. Laita päärynät uuniin 175 asteeseen noin puoleksi tunniksi.

Valmis! Nauti yhdessä suklaakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa!

Viinistä viiniin -kirjassa palkittu – KWV Classic Collection Cape Tawny


KWV Classic Collection Cape Tawny

Viini on punertavan meripihkainen ja sen tuoksussa on appelsiininkuorta, kuivattuja hedelmiä, karamellia ja pähkinäisyyttä. Maku on runsas, siitä löytyy hedelmäisyyttä ja toffeeta, sekä pähkinäisyyttä. Jälkimaku on tasapainoinen, pitkä ja makea. 

Ps. Cape Tawny kypsyy huimat 8-10 vuotta ranskalaisissa tammitynnyreissä!