Mitä, eikö kaikki viini olekaan vegaanista? Näin tunnistat vegaanisen viinin

Vegaanivieras ovella ja nyhtökaurat tulilla? Hienoa! Tulitko tarkistaneeksi, onko ostamasi illallisviini vegaanista?

Monelle tulee yllätyksenä, että läheskään kaikki viinit eivät ole vegaanisia, vaikka niiden pääraaka-aine viinirypäle kasvikunnan tuotos onkin.

Mitä eläinperäistä ei-vegaanisissa viineissä on?

Monien viinien valmistusprosessissa kirkastamiseen ja maun säätelyyn käytetään eläinperäisiä aineita, kuten
• kananmunan valkuaista
• maitoperäistä kaseiinia
• kalalimaa
• kalaöljyä
• gelatiinia eli liivatetta tai
• äyriäisten kuorista saatavaa kitiiniä.

Aiemmin viinin kirkastamiseen sai jopa käyttää härän verta, mutta se kiellettiin Yhdysvalloissa ja Euroopassa vuonna 1997 hullun lehmän taudin epidemiaan liittyen.

Miten vegaanisista viineistä saadaan kirkkaita?

Kirkastaminen voidaan tehdä myös ilman eläinperäisiä ainesosia, esimerkiksi saviperäisellä bentoniitillä. Kaikkia viinejä, kuten esimerkiksi monia arvoviinejä, ei kirkasteta: pitkällä kypsymisajalla on sama vaikutus kuin kirkastamisella, mutta heikentämättä arvokkaita aromeita. Niin kutsuttuja alkuviinejä (natural wine) taas ei kirkasteta tai suodateta lainkaan – ne ovatkin kirkastettuja viinejä huomattavasti sameampia.

Miten vegaanisen viinin tunnistaa?

Pelkän pullon etiketin perusteella ei voi välttämättä päätellä, onko tuote vegaaninen. Allergeenit, kuten maidon ja munan proteiniit täytyy etiketissä ilmoittaa, mutta vegaanisuutta tuoteselosteesta ei välttämättä selviä.

Alkon valikoimissa vegaaninen viini on merkitty pyöreällä veg-symbolilla. Alkon valikoimaan voi myös tehdä vegaanisen tuotehaun.

Parhaat vegaaniviinivinkit löydät täältä:

 

 

 

 

 

 

 

Steininger Riesling 2017

Mikä? Tämän viini tuoksussa on mineraalisuutta ja sitrushedelmäistä hapokkuutta. Viini on kuiva ja upean hapokas. Maussa yhdistyvät kypsän sitruunan ja aprikoosin sävyjä sekä yrttistä mausteisuutta. Ihastuttavan puhdas, raikas ja monikäyttöinen viini!
Alkuperämaa: Itävalta
Hinta Alkossa: 17,90€
Minkä kanssa sopii? Tämä viini pääsee parhaiten oikeuksiinsa kevyiden kasvisruokien, vaikkapa salaattien kanssa.
Tärppitieto: Viini on käytetty ja kypsytetty terästankeissa, jotta raikkaus ja hapokkuus säilyvät. Viiniä voidaan varastoida muutama vuosi, mutta on parhaimmillaan nuorena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Candidato Ecologico Tempranillo 2017

Mikä? Candidato Ecologico Tempranillon runsaassa tuoksusta on aistittavissa kirsikkaa, luumua, rusinaa, lakritsaa ja vaniljaa. Maussa korostuvat mausteisuus ja tummat kypsät marjat, hedelmä ja tanniinit ovat hienosti tasapainossa.
Alkuperämaa: Espanja
Hinta Alkossa: 29,49€
Minkä kanssa sopii? Tämä viini sopii erinomaisesti sienien, seitanin ja grillattujen kasvisten seuraksi.
Tärppitieto: Viinin kirkastuksessa on käytetty herneen proteiinia ja bentoniittia, joten viini soveltuu myös vegaaneille sekä muna- ja maitoallergikoille. Viini on ekologisesti sertifioitu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parra Organic Verdejo Chardonnay 2018 viinipussi

Mikä? Tämä viini on kuiva, hapokas ja raikkaan aromaattinen. Sen tuoksussa on sitrusta ja yrttisyyttä, mausta löytyy hentoa vihreää omenaa ja kukkeutta.
Alkuperämaa: Espanja
Hinta Alkossa: 17,90€
Minkä kanssa sopii? Viinissä on 80% Verdejoa, 15% Chardonnayta ja 5% Gewürztramineria. Tämä sekoitus antaa viinille erityisen rapsakan ja aromaattisen maun, joka sopii loistavasti seurusteluun, keveille ruuille sekä vaikkapa Spritzeriin!
Tärppitieto: Rypäleet tulevat luomutarhoilta 170 hehtaarin alalta Castilla La Manchasta Keski-Espanjasta. Parra Jimenez siirtyi luomutuotantoon vuonna 1993.