Nousussa: vastuulliset viinit + 3 luomuviiniä

Eettiset arvot ja luonnon kunnioitus ohjaavat valintoja viinihyllyllä yhä enemmän. Luomuviinien määrä on jatkuvassa kasvussa.

Mikä tekee viinistä eettisen tai luomun? Miten vastuullisuusmerkinnät eroavat toisistaan? Miksi valita vastuullinen viini?

Kirjoitimme oppaan vastuullisten viinien maailmaan. Lopusta löydät myös kolme eettistä viinisuositusta.

 

Luomu

Luomu tarkoittaa lyhykäisyydessään luonnonmukaisesti tuotettua. Luomumerkinnän saaneiden viinien valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle, eivätkä ihmisten, kasvien tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille.

Luomutuotantoon siirtyminen ei ole tuottajalle helppo nakki tai itsestäänselvyys. Siirtymävaihe kestää yleensä 3-5 vuotta, jonka aikana maaperä puhdistuu aiemmin käytetyistä keinotekoisista lannoitteista ja tuholaistorjunta-aineista. Vasta lukuisten viranomaistarkastusten jälkeen tuottaja voi vihdoin lisätä luomuviinistä kertovan sertifikaatin pullojen etiketteihin.

Viiniä voidaan kutsua virallisesti luomuviiniksi, jos luomutuotantoa valvova virallinen organisaatio on hyväksynyt ja sertifioinut viinitarhat ja -valmistamot. Sertifiointikriteerit vaihtelevat maittain.

 

Biodynaaminen

Voidaan sanoa, että biodynaamisuus on luomua ”pidemmälle vietynä”: biodynaaminen viljely täyttää aina myös luomuviljelyn vaatimukset.

Biodynaamisen viljelyn tavoitteena on saavuttaa tasapaino ja harmonia luonnon kanssa. Viljelyssä noudatetaan tarkkaa rytmiä, joka perustuu kuunkiertoon, maan liikkeisiin ja vuodenaikojen vaihteluun.

Biodynaamisen viininviljelyn tarkoituksena ei ole taistella tuholaisia ​​vastaan, vaan kasvattaa köynnösten omaa vastustuskykyä luonnollista tasapainoa kehittämällä. Biodynaamisten viinien valmistuksessa käytetään viinitilojen omia luonnonhiivoja. Rikkiä ja sulfiittia käytetään hyvin vähän ja viinejä suodatetaan vähemmän kuin perinteisellä tavalla valmistettavia viinejä.

 

Kestävä kehitys

Kestävän kehityksen mukaisen viininviljelyn tarkoituksena on säästää luonnon resursseja ja minimoida tuotannon ympäristövaikutukset. Torjunta-aineiden ja keinotekoisten lannoitteiden lisäksi muun muassa vedenkulutus ja -puhdistus, energiankäyttö ja logistiikka ovat asioita, joihin kestävän kehityksen mukaisessa tuotannossa kiinnitetään huomiota. Voidaan sanoa, että kestävän kehityksen päämääränä on turvata tuleville sukupolville yhtä hyvät tai paremmat toimintamahdollisuudet kuin meillä.

Useilla mailla on omia kestävän kehityksen ohjelmia ja sertifikaatteja. Etelä-Afrikassa on käytössä Integrity & Sustainability, Ranskassa Terra Vitis, Ascert ja Sustainable Viniculture in Champagne. Uuden-Seelannin järjestelmä on nimeltään Sustainable Winegrowing ja Chilen vastaava Wines of Chile Sustainability code.

 

Reilu Kauppa

Reilun Kaupan sertifikaatti osoittaa, että työntekijöillä on kunnolliset työolosuhteet ja työstä maksetaan palkkaa, joka riittää elämiseen. Monet eettisesti sertifioidut viinit tulevat pääasiassa maapallon eteläiseltä pallonpuolikkaalta maista, joissa ihmisten toimeentulo on usein epävarmaa. Reilun Kaupan sertifikaatti varmistaa sen, että viini on tuotettu olosuhteissa, joissa työntekijöiden asema on turvattu. Osalla sertifioiduista viinitiloista on mm. lastentarhoja, kouluja ja terveydenhoitopalveluita työntekijöille.

Reilun Kaupan (Fair Trade) lisäksi muita eettisen kaupan sertifikaatteja ovat Fair for life ja For life.

Lisää kansankielistä tietoa viininviljelyn eettisyydestä löydät Arvid Nordquistin sivuilta.

 

Kolme kiinnostavaa luomuviiniä

Francois Arnaud Coeur de Terroir Côtes du Rhône 2015 (14,31 €)
Mikä? Mehevä ja hilloinen punaviini Ranskan arvostetulta Rhônen alueelta. Maussa on vahvaa mausteisuutta ja marjaisuutta.
Minkä kanssa sopii? Tätä viiniä kannattaa nautiskella tuhtien ruokien kanssa. Esimerkiksi grilliruoka, pasta ja pizza ovat Francois Arnaudin parhaita kavereita.
Tärppitieto: Viiniä on kypsytetty teräs- ja betonitankeissa 8 kuukauden ajan.

 

Parra Organic Verdejo Chardonnay 2016 viinipussi (17,72 €)
Mikä? Kuiva, hapokas ja raikas valkoviini kätevässä pussipakkauksessa. Mausta löytyy hentoa vihreää omenaa ja kukkeutta.
Minkä kanssa sopii? Sellaisenaan seurusteluun, keveille ruuille, kesäjuhlien noutopöytään sekä vaikkapa Spritzeriin!
Tärppitieto: Luomun lisäksi Parra Organic Verdejo Chardonnay on myös vegaaninen.

Stadlmann Rosé St.Laurent 2015 (13,40 €)
Mitä? Raikas ja ryhdikäs roseeviini Itävallasta Stadlmannin viinitalolta, jonka kaikki viinit tuotetaan luonnonmukaisin menetelmin. Loistaa ennemmin ruokaviininä kuin seurustelujuomana.
Minkä kanssa sopii? Ruokaisien salaattien, kalaruokien ja suolaisten piirakoiden kanssa.
Tärppitieto: Viini valmistetaan Thermenregionin luomutarhoilla. Alueella on lähemmäs tuhatvuotinen historia Itävällan viininviljelyn kehtona, ja se on saanut nimensä kuumista lähteistä, joita jo roomalaiset aikoinaan käyttivät.