Porta 6 – makumatka Lissaboniin kotisohvalta käsin

Sopivasti rosoa ja takuuvarmaa tunnelmaa

Lissabon on kaupunki, joka hurmaa kävijänsä – jollei aivan ensivilkaisulla, niin viimeistään ensimmäisen terassilla nautitun vinho verde -lasillisen myötä.

Kyseessä on yksi Euroopan lämpimimmistä pääkaupungeista, jossa lämpötila laskee harvoin alle 5 asteen ja jossa aurinkoisia tunteja on tuplasti Suomeen verrattuna. Kevät on loistavaa aikaa matkustaa Lissaboniin, kun lämpötila huitelee miellyttävästi 20 asteen molemmin puolin.

Eläväinen kaupunki on täynnä auringonpaistetta, kaupungin ääniä ja tuoksuja, kapeita kujia ja niiden yllä kuivuvia pyykkejä. Kaikkea leimaa rento rosoisuus.

Lissabon on kuin elegantin Pariisin tai perinteikkään Rooman boheemi pikkuserkku, joka ei koostaan huolimatta ole oikein oppinut suurkaupungin tavoille. Kaupunki toivottaakin kävijänsä tervetulleeksi kuin pieni kylä konsanaan: hieman varovaisesti, mutta ehdottoman lämpimästi.

Lissabon hellii aisteja.

 

Lissabonin ruokakulttuuri hurmaa

Meren läheisyyden huomaa Lissabonissa. Tuore kala ja merenelävät ovat suosittuja joka paikassa. Etenkin turska on kaupungissa suurta herkkua, jota tarjoillaan yksinkertaisten lisukkeiden, kuten perunan ja riisin kanssa. Toinen yleinen annos on grillattu liha perunoilla ja riisillä, ja grillaus onkin suosittu ajanviete etenkin kesäisin.

Yksinkertainen herkku: tuoretta turskaa ja perunaa
Yksinkertainen herkku: tuoretta turskaa ja perunaa

Oliiveja ja juustoja, leipää ja oliiviöljyä. Välimereltä tutut maut tuodaan pöytään ensimmäisenä myös Lissabonissa. Tunnetuin alkupala on kylmänä tarjoiltava, kaalia, perunaa ja makkaraa sisältävä caldo verde.

Jälkiruoaksi voi herkutella tuoreilla hedelmillä, ja aterian kruunaa kahvin kanssa nautittu kulaus paikallista brandya. Joka paikasta saa myös Pastel de Nata –leivosta, joka on paksulla vaniljakreemillä täytetty voitaikinaleivos.

Korkkiruuvi - Makumatka Lissaboniin - Pastel de Nata
Pastel de Nata -leivoksia

 

Portugali nousee viinimaana

Lissabonissa viini on mutkaton arkijuoma, jota voi hyvin tilata lounaalla lasillisen ja illallisella vaikka karahvikaupalla.

Portugali ei kenties viinimaana yllä naapureidensa Espanjan, Italian ja Ranskan tasolle, mutta sen profiili laadukkaiden viinien tuottajana on koko ajan nousussa.

Portugalin erikoisuuksia ovat jälkiruokaviininä juotava portviini sekä erittäin kylmänä tarjoiltava vinho verde, ”vihreä viini”. Vinho verde on yleisimmin raikasta valkoviiniä, joka saa nimensä siitä, että sen rypäleet poimitaan hieman raakoina.

Yleisesti myös ajatellaan, että edullista ja hyvää punaviiniä etsivien kannattaa suunnata Portugalin hyllylle. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii edullisen Porta 6 -viinin huima suosio.

 

Viini, joka myytiin loppuun 3 tunnissa

Matkakuumeesta kärsiviä helpottanee tieto, että Lissabonin letkeän elämänmenon voi kokea helposti myös kotisohvalta käsin. Alkon tilausvalikoimaan hiljattain tulleet, edulliset portugalilaiset Porta 6 -viinit vievät juojansa suoraan Atlantin rannikolle. Sarjasta löytyy punaviini, valkoviini sekä raikas kuohuviini.

Porta 6 -viinit ovat laadukas ja edullinen uutuus Portugalista.

Helposti lähestyttävät viinit huokuvat Lissabonin tunnelmaa heti etiketistä alkaen. Porta 6 -viinien etiketissä keltainen ratikka, Lissabonin tunnusmerkki, huristelee pitkin kapeita kujia. Paikallinen mies grillaa anjovista, ja kalan käry nousee yläkerran mummon pyykkeihin. Kissa laulaa fadoa: ”Cheira bem, cheira a Lisboa” – ”Tuoksuu hyvältä, tuoksuu Lissabonilta!

Pullon etiketin on piirtänyt saksalainen taiteilija Hauke Vagt, joka on asunut Lissabonissa 19 vuotta. Porta 6 -etikettiin hän sai inspiraationsa naapuristaan, joka kuulemma muistuttaa kovasti etiketin grillaavaa herrasmiestä…

Viinien laadusta ja suosiosta kertoo jotakin se, että brittiläinen viinikauppa Majestic Wines myi Porta 6 -sarjan punaviinin loppuun 3 tunnissa. Ostajaryntäyksen myötä koko verkkokaupan sivut kaatuivat. Ja nyt tätä herkkua on saatavilla myös Suomesta!

> Porta 6 –viinit löydät Alkon tilausvalikoimasta. < 

 

Parasta mahdollista viiniä mahdollisimman matalaan hintaan

Porta 6 -viinejä tuottaa Leirian alueella sijaitseva Vidigal Wines, yksi Lissabonin alueen kiintoisimmista viinintuottajista.

Vidigal Wines valmistaa Porta 6 -viinejä.

1900-luvulla perustettu viinitila päätyi 90-luvulla sen nykyisen toimitusjohtajan António Mendes Lopesin omistukseen. Kyseessä on mies, jossa on selkeästi viinivisionäärin vikaa. Hänen ohjauksessaan Vidigal Wines on käynyt läpi lukuisia uudistuksia, joiden ansiosta viinitila on kasvanut ja kehittynyt nykyiseen menestykseensä.

Laatuun satsaava ja toiminnaltaan moderni Vidigal Wines tuottaa yli 3 miljoonaa pulloa vuodessa ja vie tuotteitaan yli 30 maahan. Merituulten ja alueen ilmaston ansiosta Vidigal Winesin viinit ovat erittäin hedelmäisiä ja puhtaan aromaattisia.

Vidigal Winesin motto onkin: ”Parasta mahdollista viiniä mahdollisimman matalaan hintaan.”

Kukapa voisi sanoa ei tälle lupaukselle!

 

Linkkivinkit Lissaboniin

Heräsikö matkakuume toden teolla? Korkkaa lasillinen Porta 6 –viiniä, ota mukava asento sohvalla ja antaudu Lissabonin vietäväksi näiden linkkivinkkien avulla. SAÚDE!

  • Video: Hauke Vagtin haastattelu sekä ihania tunnelmakuvia Lissabonin kaduilta.
  • Tripsterin Lissabon-opas: Matka- ja ruokavinkkejä Lissaboniin.
  • Lisbon Story –elokuva (1994): ”the most beautiful movie ever written about the city of Lisbon” – kunnianosoitus paitsi Lissabonille, myös elokuville ja niiden tekemiselle.
  • Night train to Lisbon –elokuva (2013): Mysteeriä, jännitystä, romantiikkaa ja historiaa sekä tietenkin Lissabonin kauniita katuja.
  • Visual Diary -blogi: Lissabonissa asuvan suomalaisen mietteitä ja kuvia kaupungista.