Rohkeasti rosee

Uudessa vara parempi: roseeviinit tutuksi

Kesän kynnyksellä alkaa viinilaseissa näkyä yhä enemmän heleän vaaleanpunaista roseeviiniä. Mitä roseeviini on ja kenelle se sopii?

 

Millaisia roseeviinit ovat?

Roseeviini on vaaleanpunainen ja maultaan kepeä ja marjainen viini, jonka suosio kasvaa tasaisesti vuosi vuodelta ja jota myös suomalaiset yhä useammin valitsevat laseihinsa.

Roseeviinien sesonkiaikaa on erityisesti kesä. Parhaimmillaan tämä vivahteikas viini on noin 10-asteiseksi viilennettynä, joko kevyen kesäruoan kanssa tarjoiltuna tai sellaisenaan seurustelujuomana.

 

Miten roseeviini valmistuu?

Roseeta valmistetaan – ja myös juodaan – eniten Ranskassa, jossa sen kulutus on lähes kaksinkertainen valkoviiniin verrattuna. Muita suuren tuotannon valmistajamaita ovat Espanja, Portugali, Saksa ja Yhdysvallat.

Roseeviinit saavat punaisen värinsä tummien rypäleiden kuorista. Viinin värin intensiivisyys riippuu kuorikosketuksen kestosta – mitä kauemmin kuoria pidetään käyvässä mehussa, sitä tummempaa roseeviinistä saadaan.

Toisin kuin useimmat puna- ja valkoviinit, roseeviinit eivät parane vanhetessaan. Rosee on tarkoitus juoda nuorena ja tuoreena, jolloin sen hedelmäisyys on parhaimmillaan. Vanhimmat saatavilla olevat roseet ovatkin yleensä enintään parin vuoden takaisesta vuosikerrasta.

 

Kenelle roseeviinit sopivat?

Yksinkertaisesti sanottuna: kaikille!

Hempeän vaaleanpunaisen värinsä vuoksi roseet mielletään usein vain naisten suosimiksi seurustelujuomiksi. Kyseessä on kuitenkin ennakkoluuloinen ajatusharha. Roseeviini on nykyisin lunastanut paikkansa juomalaseissa sukupuoleen ja tilanteeseen katsomatta.

 

Millaisesta lasista roseeviini juodaan?

Roseeviinille kannattaa valita tulppaaninmuotoinen laakea lasi, joka ohjaa viinin kohti kielen kärkeä. Näin viinin hedelmäisyys, hapokkuus ja marjaiset aromit pääsevät oikeuksiinsa. Jos et halua ostaa erikseen omia laseja roseelle, sopivat valkoviinille tarkoitetut lasit oikein hyvin myös roseen nauttimiseen.

 

Sopiiko rosee ruoan kanssa?

Raikas rosee istuu mainiosti myös ruokapöytään ja monenlaiseen kattaukseen. Parasta tarjottavaa roseen kanssa ovat erilaiset salaatit, kalaruoat ja äyriäiset. Roseeta kannattaa kokeilla myös itämaisten annosten kanssa, sillä tasapainoinen viini täydentää mausteista ruokaa.

 

Kokeile näitä kepeitä roseeviinejä

Zaccagnini Cerasuolo d'Abruzzo Rosé 2015

Zaccagnini Cerasuolo d’Abruzzo Rosé 2015
Maku: Tasapainoinen, runsaan hedelmäinen ja monivivahteinen viini, jossa ripaus karkkisuutta.
Sopivuus: Aperitiivi, Itämainen/Maustettu ruoka, Linturuoat, Possu, Salaatit, Tarjoilupöytä
Hinta: 15,50 €

stadlmann-rose-sit-500x500

Stadlmann Rosé St.Laurent 2015
Maku: Kuiva, raikas, mineraalinen ja tasapainoinen. Mausta löytyy punaisia marjoja, persikkaa sekä aavistus sitruksisuutta.
Sopivuus: Aperitiivi, Kala, Linturuoat, Äyriäiset, Salaatit
Hinta: 13,80 €

miraflors-rose-500x500

Lafage Miraflor Rosé 2015
Maku: Kuiva, raikas ja erittäin tyylikäs maku, jossa runsas mineraalisuus. Mukana vaaleaa persikkaa, ruusun aromeja ja häivähdys mansikkaa.
Sopivuus: Aperitiivi, Itämainen/Maustettu ruoka, Kala, Linturuoat, Äyriäiset, Salaatit
Hinta: 16,90 €