Rohkeasti rosee – roseeviinit vuodelle 2019

Uudessa vara parempi: roseeviinit tutuksi

Suosiotaan jatkuvasti kasvattava heleän vaaleanpunainen juoma, jota roseeviiniksi kutsutaan, löytää tiensä yhä useammin osaksi tarjoilua. Mitä roseeviini on ja mitä siitä tulee tietää?

Roseeviini on muutakin kuin kesäjuoma

Roseeviini on vaaleanpunainen, maultaan kepeä ja marjainen viini, jonka suosio on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta ja jota myös suomalaiset yhä useammin valitsevat laseihinsa.

Seurustelujuomaksi mielletty roseeviini on kasvattanut suosiotaan myös ruokajuomana, joka näkyy roseeviinin kysynnän jakautumisesta ympäri vuoden. Suurinta kysyntä on edelleen kesäisin, joka on roseeviinin ehdotonta sesonkiaikaa. Parhaimmillaan tämä vivahteikas viini on noin 10-asteiseksi viilennettynä, joko kevyen kesäruoan kanssa tarjoiltuna tai sellaisenaan seurustelujuomana.

Valko- ja punaviinin yhdistelmä?

Roseeta valmistetaan – ja myös juodaan – eniten Ranskassa, jossa sen kulutus on lähes kaksinkertainen valkoviiniin verrattuna. Muita suuren tuotannon valmistaja maita ovat Espanja, Portugali, Saksa ja Yhdysvallat.

Toisin kuin uskotaan, roseeviiniä ei valmisteta yhdistämällä puna- ja valkoviiniä. Roseeviini valmistetaan tyypillisesti tummista rypäleistä ja juoman punertava väri tulee tummien rypäleiden kuorista. Viinin väri riippuu kuorikosketuksen kestosta eli maseraatioajasta – mitä kauemmin kuoria pidetään käyvässä mehussa, sitä tummempaa roseeviinistä saadaan.

Paraneeko roseeviini vanhetessaan?

Useimmat viinit paranevat vanhetessaan, mutta roseeviinien kohdalla tämä ei pidä paikkaansa. Rosee on tarkoitettu juotavaksi nuorena ja tuoreena, jolloin sen hedelmäisyys on parhaimmillaan. Sitä ei siis tarvitse – eikä kannata – hamstrata ja säilyttää kellarissa vuosikausia. Vanhimmat saatavilla olevat roseet ovatkin yleensä enintään parin vuoden takaisesta vuosikerrasta.

Onko roseviini minulle?

Sanotaan, että roseeviinissä yhdistyy puna- ja valkoviinin parhaat puolet. Oli miten vain, roseeviinien marjainen maku ja raikkaat aromit tekevät juomasta lähes joka makuun sopivan.

Hempeän vaaleanpunaisen värinsä vuoksi roseet mielletään myös usein vain naisten suosimiksi seurustelujuomiksi. Kyseessä on kuitenkin ennakkoluuloinen ajatusharha. Roseeviini on nykyisin lunastanut paikkansa juomalaseissa sukupuoleen ja tilanteeseen katsomatta. Ota siis tavoitteeksi kokeilla roseeviiniä tänä kesänä jos et vielä ole sitä tehnyt!

Millaisesta lasista roseeviini juodaan?

Roseeviinille kannattaa valita tulppaaninmuotoinen laakea lasi, joka ohjaa viinin kohti kielen kärkeä. Näin viinin hedelmäisyys, hapokkuus ja marjaiset aromit pääsevät oikeuksiinsa. Jos et halua ostaa erikseen omia laseja roseelle, sopivat valkoviinille tarkoitetut lasit oikein hyvin myös roseen nauttimiseen.

Kuinka paljon hyvä roseeviini maksaa?

Hyvästä roseeviinistä ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi, koska maku on parhaimmillaan nuorena ja valmistaminen on melko edullista. Näin ollen hyvän roseeviinin hintahaitari kulkee vain noin 15–30 euron välimaastossa.

Soveltuu muuhunkin kuin seurusteluun

Rosee taipuu mainiosti raikkaiden cocktail-juomien ainesosaksi. Se myös istuu täydellisesti ruokapöytään ja monenlaiseen kattaukseen. Parasta tarjottavaa roseen kanssa ovat erilaiset salaatit, kalaruoat ja äyriäiset. Tästä löytyy kuitenkin myös toinen koulukunta, joka neuvoo suhtautumaan juomaan punaviinin tavoin. Johtopäätös jääköön lukijalle – kokeilemalla se selviää!

Rohkeasti rosee – viinivinkit kesälle 2019

 

 

 

 

Susana Balbo Signature Rosé 2018

Maku: Maultaan kuiva ja raikkaan hapokas rosé. Maku seuraa tuoksua, punaisen viinimarjan ja mansikan aromit täyttävät suun.
Sopivuus: Sopii aperitiiviksi, mutta myös ruoan yhteyteen runsaan rakenteensa puolesta.
Hinta: 20,13 €

 

 

 

 

 

 

Domaine de l’Idylle Rosé 2018

Maku: Maultaan kuiva, elegantin marjainen ja kevyen mausteinen. Pitkä ja hapokas jälkimaku ihastuttaa mineraalisuudellaan.
Sopivuus: Yhdistä vuohenjuuston, kalaruokien ja kesäisten salaattien kanssa tai nauti sellaisenaan.
Hinta: 14,99 €

 

 

 

 

 

 

Lafage Miraflors Rosé 2017

Maku: Kuiva, raikas ja erittäin tyylikäs maku, jossa runsas mineraalisuus. Maussa voi aistia myös vaaleaa persikkaa ja ruusun aromeja. Jälkimaussa häivähdys mansikkaa.
Sopivuus: Aperitiivi, Itämainen/Maustettu ruoka, Kala, Linturuoat, Äyriäiset, Salaatit
Hinta: 17,50 €