Suuri rypäleopas – valkoviinien yleisimmät rypäleet

Mikä valkoviini sopii ruoan kanssa? Millainen on Itävallan suosituin rypäle? Rypäleopas esittelee yleisimmät valkoviineissä käytettävät rypäleet.


Viinin maku on kiinni monesta tekijästä, mutta eniten vaikuttaa siinä käytetyt rypäleet ja niiden kasvualue. Nämä yleisimmät valkoviinissä käytettävät rypäleet antavat hyvän startin viinimaailmaan uppoutumiselle.

 

Yleisimmät valkoviinien rypäleet

 

Chardonnay

Chardonnay on yksi eniten viljellyistä rypälelajikkeista, jota helppoutensa vuoksi viljellään käytännössä kaikilla viinialueilla. Rypälettä käytetään monenlaisiin eri viineihin: laatusamppanjoista aina makeisiin ja edullisiin ”kyykkyviineihin”. Lämpimien alueiden chardonnayt ovat tammisia, raskaampia ja hedelmäisempiä, viileämpien alueiden raikkaampia, hapokkaampia ja usein mineraalisia.

Suosiolla on hintansa – Chardonnay on saanut vastaansa ABC-liikkeen, jonka viesti on ”Anything But Chardonnay”. ABC:n kannattajat ovat kyllästyneitä suosittuihin ja mielestään yliarvostettuihin chardonnay-viineihin ja haluavat ihmisten huomioivan myös muita, vähemmän suosittuja lajikkeita.

 

Chenin Blanc

Chenin Blanc -rypäleestä valmistetaan voimakkaita ja mausteisia valkoviinejä. Maussa on usein myös hedelmäistä makeutta, päärynää ja hunajaa. Rypäle on peräisin Ranskasta, ja nykyisin suosittu uuden maailman alueilla, kuten Etelä-Afrikassa sekä Kaliforniassa. Eri alueiden chenin blanc -viinit poikkeavat toisistaan paljon. Monipuolista rypälettä käytetään myös kuohuviinien ja jälkiruokaviinien valmistukseen.

 

Grenache Blanc

Moni tuntee punaviinissä käytettävän Grenache-rypäleen. Grenache Blanc on sen valkoinen versio, jonka selkeimpiä ominaisuuksia ovat vähähappoisuus, korkea alkoholipitoisuus, hedelmäisyys sekä sitruksisuus. Grenache Blancia viljellään etenkin Ranskan Rhônessa sekä Espanjassa. Kataloniassa rypäle tunnetaan nimellä garnatxa blanca.

 

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner on hapokas rypäle, josta saadaan raikkaita ja hedelmäisiä valkoviinejä. Kyseessä on Itävallan viljellyin rypäle, jota viljellään muissa maissa vain harvakseltaan. Herkullisen hedelmäiset grüner veltlinerit ovat sopivia seurusteluviinejä, sekä myös mainioita ruokaviinejä salaattien, vuohenjuuston ja itämaisten ruokien kanssa.

 

Pinot Gris

Pinot Gris -rypäleestä valmistetaan etenkin täyteläisiä ja väriltään tumman keltaisia ruokaviinejä, joille ominaista on vähähappoisuus ja mausteisuus. Pinot Grisiä viljellään erityisesti Ranskan Alsacessa, mutta myös Saksassa sekä Yhdysvaltojen pohjoisosissa. Italiassa, jossa rypäle tunnetaan nimellä pinot grigio, siitä valmistetaan muita alueita kevyempiä viinejä.

 

Riesling

Riesling on erityisesti saksankielisten viinialueiden lajike. Saksalaiset ja itävaltalaiset rieslingit maistuvat raikkautensa ansiosta usein myös aloittelijoille. Raikkaat, aromikkaat, hapokkaat ja usein varsin elegantit rieslingit ikääntyvät hyvin. Ne ovat loistavia ruokaviinejä esimerkiksi kalaruokien, salaattien, sushin ja itämaisesti maustetun ruoan kanssa.

 

Sauvignon Blanc

Harrastajien keskuudessa suosittu ja monella alueella viljelty rypäle, josta tehdään raikkaita, kesäisiä ja kuivia valkoviinejä. Maussa on hapokkuutta sekä jopa pistävää terävyyttä. Maku on raikkaimmillaan nuorena, eli Sauvignon Blancista valmistettuja viinejä ei kannata varastoida kovin pitkään. Sauvignon blancit sopivat ruokaviiniksi erityisesti kalojen ja kasvisten kanssa, ja keväisin ne ovat hyviä viinivalintoja myös tuoreen parsan kanssa.

 

Lue myös: Punaviinien yleisimmät rypäleet