Viinien oikeat tarjoilulämpötilat ja viilennysajat

Väärä tarjoilulämpötila on helpoin tapa pilata laadukaskin juoma.

Jo muutaman lämpöasteen heitto väärään suuntaan voi vaikuttaa viinin makuun merkittävästi tai jopa pilata viinin yhteensopivuuden ruoan kanssa.

Alta löydät optimaaliset tarjoilulämpötilat viineille sekä ohjeet siihen, kuinka kauan mitäkin viiniä kannattaa jäähdyttää jääkaapissa oikean lämpötilan saavuttamiseksi.

 

Punaviinin oikea tarjoilulämpötila

  • Tuhdit ja täyteläiset punaviinit 18 °C
  • Kevyemmät ja hedelmäiset punaviinit 14-16 °C

Käytännössä: 18 asteen saavuttaaksesi laita huoneenlämpöinen pullo jääkaappiin noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

 

Valkoviinin oikea tarjoilulämpötila

  • Kuivat valkoviinit 10-12 °C
  • Makeat valkoviinit 8-10 °C

Käytännössä: Kuiva valkoviini kannattaa laittaa noin 2-3 tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Makeamman valkoviinin voi laittaa jo 3 tuntia ennen tarjoilua. Jos kokkaat pastaa, ota viini pois jääkaapista siinä vaiheessa, kun laitat pastan kattilaan. Pastan kiehuessa viini ehtii lämmetä juuri sopivasti aterian kylkeen.

 

Roseeviinin oikea tarjoilulämpötila

  • Kuivat roseeviinit 10-12 °C
  • Makeat roseeviinit 8-10 °C

Käytännössä: Kuiva roseeviini laitetaan valkoviinin tapaan noin 2-3 tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Makeamman roseen voi laittaa viilentymään jo 3 tuntia ennen tarjoilua.

 

Kuohuviinin oikea tarjoilulämpötila

  • Jääkaappikylmänä, 5-8 °C

Käytännössä: Pullo on hyvä laittaa hyvissä ajoin – noin 3-4 tuntia ennen tarjoilua – jääkaappiin viilentymään. Pikaviilennys tapahtuu laittamalla pullo juoksevan jääkylmän veden alle tai pitämällä sitä noin 20 minuuttia vesi-jää-seoksessa. Mitä makeampi kuohuviini, sen viileämpänä se kannattaa tarjoilla.

 

Muista myös nämä!

Yleisenä nyrkkisääntönä voisi todeta, että viinit kannattaa tarjoilla mieluummin hieman liian viileänä kuin liian lämpimänä, sillä viini lämpenee lasissa nopeasti.

Suurpiirteisen viininystävän on myös hyvä muistaa ”puolen tunnin sääntö”. Joskus ajantaju saattaa kadota ja viinin jääkaapissa viettämä aika unohtua. Ei hätiämitiä – sitä sattuu. Viinin lämpötila osuu varsin lähelle oikeaa, kun:

  • otat valko- tai roseeviinin pois jääkaapista puoli tuntia ennen tarjoilua (riippumatta jääkaapissa vietetystä ajasta)
  • laitat punaviinin jääkaappiin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Tarkimman lopputuloksen saat viinipullolle suunniteltua lämpömittaria (tai viinicooleria) käyttämällä. Pullon laittaminen kylmään veteen on myös tehokas tapa viilentää pullo. Pakastinta emme suosittele viilentämiseen kuin aivan hätätapauksessa.