Viinitasting kotona – näin se onnistuu!

Ohjeet viinitastingin järjestämiseen valmistelusta viinien valintaan ja arviointiin

Viinitasting eli viininmaistelu on vaivaton ja viihdyttävä ohjelmanumero illanistujaisiin tai vaikkapa pikkujoulubileisiin. Rennossa maistelussa ei tarvitse tärkeillä tai jännittää oikeita vastauksia, vaan jokainen saa luottaa omaan makuunsa ja mielikuvitukseensa.

Näin järjestät viihdyttävän viininmaistelun kotona

Valitse teema
Tastingin teema voi olla jokin tietty rypälelajike, viinintuottaja tai alkuperämaa. Tai vaikkapa hintaluokka, etikettityyli, ruoka+viini –yhdistelmä tai näin pikkujouluaikaan esimerkiksi jouluviinit.

Hanki viinit
3-6 eri viiniä on riittävästi yhteen tastingiin – riippuen osanottajien määrästä, illan budjetista sekä siitä, kuinka paljon teillä on aikaa maistelulle. Viinipulloja ei välttämättä tarvitse olla kovin montaa, koska tastingissa lasiin kaadetaan kutakin viiniä vain noin 5-8 cl – tai oman maun mukaan.

Kokoa tarvikkeet
Jokaiselle juomalle oma viinilasi, kullekin maistelijalle vesilasi sekä pieni sylkykuppi (jota saa käyttää tai myös olla käyttämättä). Lisäksi kaikille kannattaa varata muistiinpanovälineet.

Valmistele viinitasting
Ryhmittele viinit kevyimmästä voimakkaimpaan. Laita tarjolle myös vaaleaa leipää, jolla neutralisoidaan suu maistamisen välillä.

Näin viiniä arvioidaan

Jokainen kirjaa ylös ajatuksensa viinin eri ominaisuuksista, jonka jälkeen voidaan käydä keskustelua viinistä. Tastingin hauskin vaihe onkin yleensä se, kun mielipiteitä vaihdetaan porukalla!

 • Ulkonäkö
  Kallista viinilasia ja arvioi viinin väriä valkoista taustaa, esimerkiksi paperia, vasten.
 • Tuoksu
  Pyörittele viiniä lasissa, jotta tuoksut tulevat paremmin esille. Nuuhki viiniä työntämällä nenä ronskisti lasiin.
 • Maku
  Ota reilu siemaus viiniä suuhusi. Ryystä myös hieman ilmaa mukaan ja pyörittele viiniä hetki suussa. Sylkäise viini kuppiin tai nielaise – kotitastingissa molemmat on sallittu.
 • Kokonaisuus
  Minkälainen viini mielestäsi on? Mitä se tuo mieleen? Kuinka kuvailisit sitä? Millaiseen tilanteeseen se sopii? Pidätkö siitä? Onko se mielestäsi hintansa väärti?

Muista ennen kaikkea: viinitastingissa on kyse mielipiteistä, ei oikeista tai vääristä vastauksista!

Mitä viinejä tarjolle tastingiin?

Maisteltavilla viineillä on hyvä olla jokin yhdistävä tekijä, joiden valossa verrata viinejä toisiinsa. Tässä muutama mainio maistelupari:

Saman tuottajan eri hintaluokan viinit samasta rypäleestä
KWV Pinotage (10,40 €) & KWV The Mentors Pinotage (30,30 €)

Näin järjestät viinitastingin kotona - KWV Classic Collection Pinotage Näin järjestät viinitastingin kotona - KWV The Mentors Pinotage

Saman tuottajan saman hintaluokan viinit eri rypäleistä
KWV Chardonnay (10,21 €) & KWV Moscato (10,21 €)

Näin järjestät viinitastingin kotona - Classic Collection Chardonnay KWVNäin järjestät viinitastingin kotona - Classic Collection Moscato KWV

Mitä tarjolle viinien lisäksi?

Maisteltavien viinien kaveriksi kannattaa varata pientä naposteltavaa, jotka täydentävät viinien makumaailmaa. Hyviä tarjottavia ovat erilaiset juustot ja keksit. Juustot kannattaa ottaa lämpimään hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Keksien päälle laitettavaksi voi tarjota myös makeita hillokkeita ja tuoreita hedelmiä. Viikuna ja viinirypäle ovat klassikoita.

Eikun korkkiruuvit kattoon ja maistelemaan!