Viinitrendit vuodelle 2017

Uusi vuosi, uudet viinit – tai ainakin viinitrendit. Keräsimme yhteen tämän vuoden näkyvimmät viinitrendit ja puhutuimmat aiheet. Mistä viinialalla kohistaan juuri nyt? Mitä löytyy edelläkävijöiden viinikaapista ja miten trendit näkyvät ihan tavallisen kuluttajan lasissa?

 

1. Vanhan maailman uusi nousu

Viime vuosina uuden maailman eli Euroopan ulkopuolisten alueiden viinit ovat olleet vahvassa nousussa, ja esimerkiksi chileläiset punaviinit ovat pitkään olleet suomalaisten suosikkiviinejä.

Vuodelle 2017 kuitenkin ennustamme, että vanha maailma nostaa suosiotaan. Euroopan perinteisten ja arvostettujen viinialueiden arvostus nousee. Perinteikkäät vanhan maailman viinialueet, kuten esimerkiksi Ranskan Côtes du Rhône korostuvat taas.

Viinimaista tänä vuonna korostuvat erityisesti Ranska ja Saksa, ja sekä myös tuntemattomammat Itä-Euroopan maat. Haastammekin sinut: maista tänä vuonna bulgarialaista tai romanialaista viiniä!

 

2. Ympäristö-
ystävällisyys

Viinialalla aletaan toden teolla herätä ympäristöystävällisyyteen ja eettisyyteen. Luomu, kestävä kehitys, Reilu Kauppa sekä vegaanisuus ohjaavat yhä useamman kuluttajan valintoja myös viinihyllyllä. Tämän huomaavat myös tuottajat, ja viinien alkuperästä ja tuotantoprosessista kerrotaan jatkossa tarkemmin.

Luomuviinien ja ympäristöystävällisyyden trendiin lukeutuvat myös ns. natural-viinit eli alkuviinit, jotka nousivat suorastaan ilmiöksi jo viime vuoden puolella. Alkuviinillä tarkoitetaan mahdollisimman luonnonmukaisesti tuotettua viiniä, johon ei lisätä lainkaan torjunta- ja lisäaineita.

>> Lue lisää: Esittelyssä 8 vegaanista viiniä <<

 

3. Viinislushiet

Esittelimme jo viime kesänä 5 raikasta viinislushieta. Viinislushie nousee todelliseksi kesän hittijuomaksi tänä kesänä! Nämä viinistä, hedelmistä, marjoista ja jäähileestä tehtävät herkkujuomat löytävät tiensä yhä useamman kesäpäivän viettäjän lasiin ja kannuun.

>> Lue lisää: 5 raikasta viinislushieta <<

 

4. Erikoiset designit ja tyylikkäät etiketit

Viinipullon valinnassa painaa pullon sisällön lisäksi yhä enemmän pullon ulkonäkö. Etenkin nuoremmat kuluttajat valitsevat viininsä todennäköisemmin erottuvan ja näyttävän etiketin perusteella. Tämän ovat huomanneet monet viinituottajat, ja viinihyllyllä voikin nykyään törmätä sekä erikoisen muotoisiin pulloihin että räikeän värisiin etiketteihin.

>> Lue lisää: Esittelyssä 3 tarinaa etikettien takana <<

 

5. Kuohuviinit ruokapöytään

Kuohuviinin myynti kasvaa ja suomalaiset skoolaavat kuohuvalla muulloinkin kuin vappuna ja uutenavuotena. Ennustamme, että perinteisesti alkumaljana nautittava kuohuviini löytää tänä vuonna tiensä myös ruokapöytään, osaksi ateriaa.

Nousussa ovat erityisesti Euroopan perinteiset kuohuviinialueet. Kokeile perinteisellä pullokäymismenetelmälllä valmistettuja ranskalaisia kuohuviinejä, kuten esimerkiksi Loiren alueen Vouvray Tête de Cuvée Brutia.

 

6. Matala-alkoholiset ja alkoholittomat viinit

Viinistä voi nauttia, vaikkei alkoholista niin välittäisikään. Yhä useampaan ravintolaan ja illallispöytään ilmestyy joko matala-alkoholinen tai kokonaan alkoholiton viinivaihtoehto. Matala-alkoholiset juomat ovat suosittu valinta myös juhlinnassa.

Esimerkiksi uusissa Mavam-kuohujuomissa yhdistyy monta tämän vuoden trendiä: kuohuviini, matala-alkoholisuus sekä näyttävä pullo.

 

7. Sininen viini

Viininystävän lempivärejä ovat valkoinen, punainen – ja nyt myös sininen. Eksoottinen sininen viini villitsi viinimaailmaa viime kesänä, ja nyt sitä on saatavilla myös Suomessa. Kaunis väri istuu mainiosti Suomen 100 v. juhlavuoteen, ja ennustammekin, että sinistä viiniä löytyy monesta juhlamaljasta pitkin vuotta.

 

1 comment