Näin brassailet oudoilla viinisanoilla – ”onhan tää viini dekantoitu?”

elle-hughes-hErgu3X7gvY-unsplash.jpg

Valitsimme 5 hykerryttävän hienon kuuloista termiä, joilla brassailla ja hämmästyttää kavereita seuraavan kerran, kun keskustelu kääntyy viiniin.

Cuvée, dekantointi, blanc de blancs… Kuka tahansa viiniharrastajien puhetta kuunnellut tietää, että viiniin liittyy valtava määrä erilaisia termejä, joista osa kuulostaa varsin hienostelevilta. Vaan miten nuo sanat saisi sujautettua aloittelevankin viinitietäjän sanastoon?

Valitsimme 5 hykerryttävän hienon kuuloista termiä, joilla brassailla ja hämmästyttää kavereita seuraavan kerran, kun keskustelu kääntyy viiniin.

Huom: suosittelemme suhtautumaan vinkkeihin yhtä vakavasti kuin viiniinkin – eli siis sopivan leikkimielisesti.

 

Beaujolais Nouveau

”Oletko jo ehtinyt maistamaan tämän vuoden Beaujolais Nouveauta? Eikö ollutkin ihana vadelmaan vivahtava maku!”

Mikä? ”Uuden sadon viini” – ranskalainen viini, jota tuotetaan itäisessä Ranskassa Beaujolais-alueella, lähellä Lyonia. Viinit saapuvat markkinoille joka vuosi marraskuun kolmantena torstaina, mitä pidetään yhtenä viinivuoden tärkeimmistä päivistä.

Erityistä on viinien nopea kypsyminen: valmiit viinit lähetetään maailmalle tavallisesti vain muutaman kuukauden sisään sadonkorjuusta. Beaujolais Nouveaut tuotetaan erityisellä menetelmällä, joka mahdollistaa viinin erityisnopean kypsymisen. Ne on tarkoitus juoda mahdollisimman tuoreina – viimeistään kuuden kuukauden sisään valmistumisesta.

Milloin brassailla? Marraskuun alku on otollista aikaa väläytellä Beaujolais Nouveuta keskustelun lomassa. Kysy esimerkiksi ravintoloilta, mitä viinejä heiltä on saatavilla marraskuun kolmantena torstaina. Muista opetella oikeaoppinen lausuminen: bu-zo-le nu-vo.

 

Blanc de Blancs

”Suostun juomaan kaviaarin kanssa VAIN Blanc de Blancsia.”

Mikä? Maultaan keveä, elegantti ja eloisa samppanja, jonka valmistuksessa on käytetty vain valkoisia Chardonnay-rypäleitä. Blanc de Blancs -samppanjaa löytyy monien arvostettujen viinitalojen valikoimista, ja niitä pidetään usein samppanjoista tyylikkäimpinä.

Milloin brassailla? Kun haluat tuntea itsesi hienostuneeksi seurapiiri-ihmiseksi. Tilaa – tai suorastaan vaadi – ravintolassa Blanc de Blancsia aperitiiviksi tai merenelävien makupariksi.

 

Cuvée

”Mitäköhän viinejä tähän cuvée’hen on yhdistelty? Tarkastetaan se ennen kuin ostetaan.”

Mikä? Ranskankielinen termi, jolla tarkoitetaan eri asioita eri viinien yhteydessä.

Samppanjoista puhuttaessa cuvée tarkoittaa yleisimmin, että samppanja on peräisin rypäleiden ensimmäisestä ja hellästä puristamisvaiheesta. Tämä varmistaa usein samppanjan korkean laadun.

Muiden viinien yhteydessä cuvée tarkoittaa sitä, että viini on korkealaatuinen sekoitus useasta tarkoin valitusta viinistä ja rypäleestä. Viinitalot valmistavat cuvée-viinejä tällä tavoin etenkin silloin, kun he haluavat, että viinin maku säilyy samanlaisena jokaisena vuonna, ja mahdolliset satokauden olosuhteiden muutokset vaikuttavat makuun mahdollisimman vähän. Sekoituksen suhde saattaa siis vaihdella, jotta maku pysyy korkeatasoisena ja samantyylisenä vuosikerrasta toiseen.

Cuvée-termin käytölle ei kuitenkaan ole virallisia ja valvottuja rajoituksia, joten sitä näkee käytettävän monesti myös sellaisissa viineissä, joissa yhdistely ei välttämättä olekaan merkki korkeimmasta mahdollisesta laadusta.

Milloin brassailla? Viinihyllyllä sillon, kun pohditte kaverin kanssa, mitä viiniä ostaisitte illaksi. Varoita kaveria siitä, että etiketissä komeileva cuvée ei aina suinkaan ole laadun tae.

 

Viinin dekantointi

”Ei hätää, dekantoin viinin ennen kuin tulitte!”

Mikä? Toimenpide, jossa viini (yleensä punaviini) kaadetaan alkuperäisestä pullostaan toiseen tarjoiluastiaan, usein lasiseen karahviin. Dekantoinnin myötä viinipullon pohjalle kertynyt sakka jää pulloon, ja itse viini maistuu paremmalta. Tarkoituksena on myös saada viini kosketuksiin ilman kanssa, jolloin happi vaikuttaa viinin makuun, tuoksuun ja luonteeseen. Viinipulloa ei saa liikutella ennen dekantointia, jotta sakka ehtii asettua paikoilleen. Pullo tulee siis jättää rauhaan ainakin 1-2 tunniksi, jonka jälkeen viini kaadetaan varovasti karahviin sen reunaa myöten, jolloin sakka jää pulloon.

Milloin brassailla? Osta kotiin koristeellinen karahvi. Kun kutsut kavereita kylään, tee dekantoinnista ohjelmanumero ja tarjoile punaviini karahvista. Kun kaverisi tarjoavat sinulle viiniä, kysy heiltä, onko se dekantoitu. Kynttilän tai kännykän taskulampun avulla voit osoittaa heille viinipullon pohjalla lilluvan sakan ja läksyttää dekantoinnin tärkeydestä.

 

Tanniinit

”Oho, tässä viinissä onkin tosi runsaat tanniinit. Olisiko teillä mitään pehmeämpää?”

Mikä: Oletko joskus viiniarvostelua lukiessasi tuhahdellut korkeille tanniineille ja jäänyt miettimään, miltä se tanniiniseksi kuvailtu viini oikeasti maistuu?

Tanniineilla tarkoitetaan viinin kovuutta – käytännössä siis sitä, miltä viini suussa tuntuu. Jos viinissä on paljon tanniineja, se kuivattaa suun limakalvoja ja jopa kiristää ikeniä. Tästä syystä monet suosivat vähätanniinisia ja kevyemmän makuisia viinejä.

Monesti tanniinien pelko voi johtua kehnosti valituista viineistä. Esimerkiksi koti-illan nautiskeluviiniksi on saatettu napata iältään nuori ja tanniineiltaan korkea punaviini, joka olisi kaivannut seurakseen suklaan sijasta proteiinia, kuten vahvoja juustoja tai pitkään haudutettua lihapataa.

Eniten tanniineja on nuorissa punaviineissä. Runsaasti tanniineja sisältäviä rypäleitä ovat etenkin Syrah/Shiraz, Cabernet Sauvignon, Tempranillo ja Montepulciano. Jos etsit vähätanniinista punaviiniä, kokeile pinot noiria, barberaa tai grenachea. Valkoviineissä tanniineja ei (useimmiten) ole.

Milloin brassailla? Aina kun keskustelu kääntyy punaviinien erilaisiin makumaailmoihin. Jos joku ei tykännyt juomastaan punkusta, voit ehdottaa, että siinä oli varmaan liikaa tanniineja.

Edellinen
Edellinen

Viinien oikeat tarjoilulämpötilat ja viilennysajat